pátek 18. března 2011

Fríský kůň - exteriér a chody


Ch a r a k t e r i s t ik a  p l em e n e

Všeobecný popis
Kůň s elegantním a hrdým vzhledem, s husou hřívou, ocasem a rousy, černé barvy, s vznosnými chody
Hlava
Malá, výrazná, elegantní, oči jsou daleko od sebe. Nosní kost se upřednostňuje mírně konkávní. Prostorné nozdry, jemné čelisti a dostatečně dlouhá huba. Oči jsou velké a jasné. Špičky malých pohyblivých uší se mírně naklání k sobě.

Krk
Krk je dlouhý a mírně klenutý. Postavení krku je vzpřímené (vertikální).

Osrstění
Hříva, ocas a rousy fríských koní jsou husté.

Barva
Barva srsti je černá. Bílé odznaky jsou povolené pouze za předpokladu, že nepřesahují průměr 3,2cm a nezasahují pod linií očí (hvězdička na čele). Bílé odznaky kdekoliv jinde na těle koně jsou nepřípustné.

S t a v b a  t ě l a

Všeobecný popis
Kůň s harmonickou, proporcionálně korektní stavbou těla. Má dlouhé přední nohy. Tělo není příliš masivní a je obdélníkového rámce. Poměr přední, střední a zadní části těla je 1:1:1.

Napojení hlavy na krk
a. Šíje
    Šíje je dlouhá (široká na šířku dlaně) s plynulým přechodem na krk.
b. Podhrdelní oblast
    Podhrdlí má otevřenou dolní linii s dostatečným prostorem pro hrdlo.

Krk
Krk je dlouhý, dobře vyvinuté svaly na horní části krku tvoří mírne klenutí. Krk je vysoko nasazený a plynule přechází do kohoutku.

Plec
Lopatka je dlouhá a šikmá (v úhlu 45-50 stupňů k horizontální linii). Ramenní kloub svírá úhel nejméně 90 stupňů.

Žebra
Žebra jsou dlouhá a klenutá.

Kohoutek
Nejvyšší bod kohoutku přechází plynule do linie zad.

Záda
Záda jsou silná a dobře osvalená (ani příliš rovná, ani měkká). Linie zad plynule přechází do plecí, kříže a beder. Délka zad je proporcionálně odpovídá délce přední a zadní délce těla.

Bedra
Bedra jsou silná (ani zvednutá, ani pokleslá), široká a dobře osvalená, s plynulým přechodem do zádě.

Záď
Záď je dlouhá (měřeno mezi vertikálními liniemi boků a kyčelních kloubů), mírně skloněná a dobře osvalená.

Hýžďové svaly
Hýžďové svaly jsou dlouhé a dobře vyvinuté.

Nohy
Přední nohy jsou z pohledu zepředu rovné, kolmé k zemi, mezi nimi je prostor šíře jednoho kopyta. Ze strany jsou nohy včetně spěnkových kloubů rovné a kolmé k zemi. Předloktí a holeň jsou dlouhé. Z pohledu z boku jsou spěnkové klouby oblé a suché.
Zadní nohy jsou z pohledu zezadu rovné, paralelní jedna k druhé. Z pohledu ze strany je úhel hlezna mezi 145 a 150 stupni. Stehna jsou dobře osvalená. Hlezna jsou suchá, pevná a dobře vyvinutá, hluboká a široká. Spěnkové klouby jsou z bočního pohledu oblé a suché.
Spěnkové kosti jsou dlouhé a pružné. Úhel, který svírá spěnka se zemí, by měl být u přední nohy mezi 45 a 50 stupni a u zadní nohy mezi 50 a 55 stupni.
Kopyta mají být velká, korektně tvarovaná, bez deformací a proporcionálně odpovídající konstituci koně. Kopyta jsou vepředu širší než vzadu u patek.


C h o d y

Krok
Krok je čtyřdobý. Zepředu a zezadu se nohy pohybují paralelně. Pohyb zadní končetiny je energický a prostorný se zřetelnou flexí hlezna. Pohyb vychází ze zadní končetiny a přední končetina vykazuje výbornou prodlouženou akci a dostatečnou uvolněnost v rameni.

Klus
Klus je dvoudobý. Pohyb zadní končetiny je energický a prostorný s výraznou flexí hlezna. Pohyb předních nohou je prostorný s výraznou karpální akcí. Klus je charakteristický uvolněností a prodlouženou fází vznosu. Kůň je v rovnováze, vysoká karpální akce je doprovázena vzpřímeným držením krku. Z pohledu zepředu a zezadu musí jít končetiny paralelně.

Cval
Cval je třídobý, prostorný, přední nohy dosahují daleko před tělo, impuls vychází z vnitřní nohy. Při cvalu se kůň pohybuje směrem nahoru se zřetelně prodlouženou fází vznosu. Je elegantní a vyvážený.

Zdroj: www.csfho.eu

Žádné komentáře:

Okomentovat