sobota 12. března 2011

Předvádění fríských koní

foto: Věra Marková - www.veramarkova.com
Svod fríských koní má několik jasně daných a spoustu nepsaných pravidel. K těm daným patří velikost předvadiště, pořadí koní, jejich měření a způsob předvedení. K těm nepsaným pravidlům, které však majitelé fríských koní považují téměř za "zákon", patří oblečení vodičů - bílé kalhoty, bílá košile a tmavá kravata. Černé a temně zbarvené oblečení může zkreslovat pohyb nohou koně, proto je nežádoucí.

 Stejně důležité jako u lidí je důležité i "oblečení" koní - mají mít bílou předváděcí uzdečku bez nánosníku, jednoduché udidlo a bílé vodítko s řetízkem (hříbata a mladí koně do 3 let mohou mít bílou předváděcí ohlávku). Bílá barva na černém koni pěkně zdůrazní linii hlavy a nedeformuje její tvar.
 Neméně důležitá je samotná příprava koně - umytí, vykartáčování srsti do vysokého lesku, načernění kopyt, vyčesání a případné zastřižení rousů, zastřižení chloupků na bradě a v ušních boltcích. U fríských koní se hříva ani ocas nezaplétají, pouze hříva se sčeše na jednu stranu (není pravidlo na jakou) a ocas se v případě potřeby může zastřihnout do  roviny (pokud dosahuje až na zem a mohl by se o něco zachytit).
 Tříletí a starší koně by měli být okováni alespoň na přední kopyta, aby se minimalizovalo riziko podklouznutí při předvádění na mokré trávě. Rozhodnutí je však na majiteli, koně mohou být předvedeni i "bosí".
 Kůň je nejdříve posouzen v klidu a je ohodnocen jeho exteriér, poté se předvede v kroku. S vodičem ujde pomyslný trojúhelník - nejprve směrem od komisařů, potom příčně a nakonec zpět k posuzovatelům. Následuje předvedení v klusu po směru hodinových ručiček, a komisaři sami určí, kolikrát má oběhnout předvadiště, obvyklá jsou 2-3 kola, kůň se totiž musí dostat do tempa a alespoň jednu dlouhou stranu klusat pravidelně, aby si ho mohli řádně prohlédnout.
 Cval je u fríských koní nežádoucí, při nacválání vodič ihned zbrzdí koně zpět do klusu (není to ovšem považováno za chybu). Kromě vodiče je přítomen ještě "naháněč" s bičem a chrastítkem, který koně pobízí zezadu - akce předních nohou fríských koní a jejich vznos roriž nejvíce vynikne, pokud je kůň vybuzený, dokáže se pak lépe předvést. Posuzovatelé nehodnotí jako problém, když je kůň příliš nervózní nebo nespolupracuje s vodčem, smyslem je ukázat koně tak, aby předvedl přirozený pohyb. Samozřejmě je však bezpečnější a příjemnější spolupráce s koněm, který je již z domova naučený na hlasové povely a podřídí se udidlu nebo bičíku. Je důležité, aby předvádějící uměl sladit svůj pohyb s pohybem koně a běžel dostatečně rychle, aby "rozjetého" koně nebrzdil.
 Vodič může mít v ruce bičík, který drží před nosem nebo plecí koně k omezení pohybu a udání směru, sladí svůj běh s jeho klusem a na dlouhé straně mu dá co největší volnost, aby kůň mohl ukázat všechny svoje přednosti. Asistent vodiče prostřednictvím biče a chrastítka udává koni směr a tempo, případně upoutává jeho pozornost.
 Tým profesionálních vodičů, kteří jsou pro tuto kaci školení a mají bohaté zkušenosti, dokáže svého svěřence vybudit a správně navést tak, že i průměrně nadaný kůň se předvede jako šampion. Na druhou stranu nezkušený vodič může i kvalitními koni velmi ublížit.

Žádné komentáře:

Okomentovat